Севернокорейци се давели, спасявайки портрети на Ким Ир-сен
Севернокорейци се давели, спасявайки портрети на Ким Ир-сен / netinfo
По време на наводненията през август жители на Северна Корея се хвърляли в придошлите води, за да спасяват портрети на "любимия ръководител" Ким Чен-ир и на баща му - "великия вожд" Ким Ир-сен.

Някои дори се удавили, информира официалната агенция КЦТА, цитирана от Франс прес. Близо хиляда жилища били опустошени от стихията на 9 август в Хоян (на 120 км източно от столицата Пхенян), но селяните, без да се двоумят, се хвърляли във водата, за да предпазят портретите от намокряне. Някои дори жертвали живота си.

След като водите се отдръпнали, открили телата им, затънали в тинята. Удавниците обаче все още притискали до гърдите си портретите, завити с найлони. Портретите на Ким Чен-ир могат да се видят навсякъде в Северна Корея, окачени в офиси и в семейни жилища до тези на баща му Ким Ир-сен – основателя на КНДР. Починал през 1994 г., той бе обявен за "председател за вечни времена", припомня АФП. Ако някой от портретите бъде повреден, дори случайно, притежателите им подлежат на строги наказания.

Шестстотин души загинаха или изчезнаха в наводненията, залели Северна Корея след продължителните проливни дъждове в началото на август. Унищожени бяха над 30 000 къщи, тежко повредена бе инфраструктурата, включително главните железопътни линии, пътища и мостове.