/ БГНЕС
Северна Корея е започнала да връща на САЩ останките на американски войници, убити в Корейската война (1950-1953), предадоха осведомителните агенции, позовавайки се на информация от Белия дом.
 
Връщането им бе договорено на историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, състояла се на 12 юни в Сингапур.
Транспортен самолет на Съединените американски щати, превозващ тленните останки, кацна на американската военновъздушна база „Осан” край Сеул, Южна Корея, съобщиха световните агенции. Предстои останките да бъдат внимателно обследвани от американски специалисти; процес, който може да отнеме до пет дни.
 
Самолетът с останките е излетял от Уонсан, Северна Корея, за американската военновъздушна база Осан в Южна Корея, където на 1 август ще се състои официалната церемония за репатрирането им.

тленни останки Корея Сеул
БГНЕС

тленни останки Корея Сеул
БГНЕС

Предстои дълъг процес, в който съдебните медици ще трябва да установят дали получените останки са човешки и дали наистина са на американски военнослужещи или на войници от съюзнически армии, убити в конфликта, отбелязва Асошиейтед прес.
 
В Корейската война са загинали около 33 000 американски войници, повече от 8000 от тях още се водят като безследно изчезнали.
Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп благодари на севернокорейския лидер Ким Чен Ун за връщането на останките на американските военнослужещи.
 
„Останките на американските войници скоро ще бъдат докарани в Съединените щати! След толкова много години това ще бъде велик момент за много семейства. Благодаря на Ким Чен Ун“, написа Тръмп в „Туитър“.

тленни останки Корея Сеул
БГНЕС

БТА, БГНЕС