/ БТА
Северна Корея остро разкритикува, срещата проведена от ООН относно изстрелването на севернокорейски спътник, предаде Ройтерс. 

САЩ поискаха среща на Съвета за сигурност на ООН миналата седмица, за да обсъдят опита на Северна Корея да изведе в орбита първия си шпионски сателит,
който завърши с неуспех.

Ким Йо-чен, сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и влиятелен представител на управляващата партия, заяви, че срещата е пореден знак, че съветът служи като "политическа издънка" на САЩ, приемайки исканията на Вашингтон да игнорира правото на Северна Корея на космическо развитие.

"Много съм обидена, че Съветът за сигурност на ООН рутинно критикува нашето упражняването на суверенните ни права, както искат САЩ и категорично осъждам и отхвърлям това като най-несправедлив, предубеден акт на намеса във вътрешните работи и нарушаване на нашия суверенитет, заяви Ким, цитирана от севернокорейската агенция КЦТА. Тя добави, че изстрелването на спътника е било "легитимно и самозащитна контрамярка" срещу нарастващите заплахи от САЩ и техните съюзници, които Пхенян критикува за ежегодните им военни учения през пролетта.

Северна Корея никога няма да признае санкциите на ООН, заяви  още сестрата на Ким Чен-ун и обеща, че страната ще продължи да упражнява суверенните си права, включително да изстрелва шпионски спътници.
Габриела Големанска/БТА