/ БГНЕС, архив
Северна Корея обяви, че е изстреляла космически сателит в южна посока, съобщиха южнокорейските военни, предаде Ройтерс. Съобщението предизвика обявяване на спешни сигнали за тревога и предупреждения за евакуация в части от Южна Корея и Япония.

КНДР беше заявила по-рано, че ще изстреля първия си военен разузнавателен сателит между 31 май и 11 юни, за да засили наблюдението върху дейности, извършвани от САЩ.
В данните, предоставени на международните власти, Северна Корея информира, че изстрелването ще насочи ракетата в южна посока и се очаква отломки от нея да паднат над Жълто море и в Тихия океан.

Сирените за въздушна тревога завиха в южнокорейската столица Сеул около 6:32 сутринта. Тогава градските власти издадоха сигнал за предупреждение и призоваха гражданите да се подготвят за потенциална евакуация. По-късно беше уточнено, че сигналът за предупреждение е изпратен по погрешка. Рано тази сутрин японското правителство издаде извънредно предупреждение по националната система за оповестяване Джей-алърт (J-Alert) за жителите на част от южната префектура Окинава.  Правителството разпореди жителите да се укрият. По-късно беше съобщено, че ракетата няма да достигне до територията на Япония и тревогата беше отменена.

Междувременно КНДР призна за авария при изстрелването на разузнавателния сателит, предаде агенция Йонхап. Причините за инцидента при изстрелването на разузнавателния спътник на КНДР са проблеми в работата на двигателите на ракетата-носител и нестабилност на горивото. Според днешно съобщение на държавното радио "Гласът на Корея" тази гледна точка е застъпвана от севернокорейската агенция за изследване на космоса.

Ракетата, изстреляна от КНДР не е излизала в открития космос, съобщи японският телевизионен канал Ен Ейч Кей, позовавайки се на японски правителствени източници, предадоха световните агенции. Тя е изчезнала от радарите по време на полета, част от нея е паднала в морето близо до западния бряг на Корейския полуостров. Военните на Република Корея съобщиха, че ракетата на КНДР може да е избухнала във въздуха.

Вчера заместник-председател на Централната военната комисия на управляващата Работническа партия на Северна Корея, каза, че продължаващите съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея изискват Пхенян да разполага със „средства, способни да събират информация за военните действия на противника в реално време“. Преди днешното изстрелване Държавният департамент на САЩ каза, че всяко севернокорейско изстрелване с използване на технология за балистична ракета би нарушило множество  резолюции на Съвета за сигурност на ООН. „Космическите ракети носители (SLV) включват технологии, които са идентични и взаимозаменяеми с тези, използвани в балистични ракети, включително междуконтинентални балистични ракети“, каза говорител на Държавния департамент.
Петя Гергова/БТА