Сблъсъци заради уволнението на главния прокурор на Украйна
Сблъсъци заради уволнението на главния прокурор на Украйна / netinfo

Неуниформени полицаи, лоялни на украинския премиер Виктор Янукович, си проправиха път към сградата на прокуратурата в Киев. Преди това там влязоха служители от сигурността, верни на президента Виктор Юшченко, за да гарантират изпълнението на президентския указ за уволнението на главния прокурор, съобщават световните агенции.

Юшченко освободи от длъжност главния прокурор Святослав Пискун. Той беше назначен на длъжността преди по-малко от месец. Като мотив за уволнение Юшченко изтъкна факта, че той съчетава поста си на генерален прокурор с този на депутат в украинския парламент, което е в нарушение на конституцията.

Неуниформените полицаи с юмруци и заплахи изблъскаха служителите от службите за сигурност, подкрепящи Юшченко, съобщи ДПА, като се позова на украинския телевизионен Канал-5. Вътрешният министър Васил Цушко, който присъствал на сблъсъка, заяви пред репортери, че намесата на хората му не е политически мотивирана, а има за цел да опази закона. Цушко добави, че са задържани около трийсет от цивилните агенти, пише БТА.

В късния следобед уволненият главен прокурор се върна в прокуратурата и с помощта на полицаите влезе в кабинета си. Пискун обяви, че уволнението му е незаконно.

Юшченко свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност във връзка с инцидента в прокуратурата. На пресконференция след заседанието президентът заяви, че нахлуването на полицаите в прокуратурата е престъпление и настоя да бъдат предприети наказателни действия срещу онези, които са издали заповедта.

Днешният инцидент в сградата на прокуратурата е първият открит сблъсък между въоръжени служители на реда, лоялни на президента и на премиера, отбелязват агенциите.