Саудитският крал и сирийският президент на историческо посещение в Ливан
Саудитският крал и сирийският президент на историческо посещение в Ливан / снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад и саудитският крал Абдула са на историческо посещение в Бейрут, където ще разговарят с президента Мишел Слейман и представители на ливанските политически фракции, предаде ДПА. Това е първото посещение на сирийския президент в Бейрут след убийството през 2005 г. на бившия ливански премиер Рафик Харири. Нито един саудитски монарх не е посещавал страната от 1957 г.

Двамата лидери, които пристигнаха заедно със самолет на авиолиниите на Саудитска Арабия, бяха посрещнати от премиера Саад Харири, син на убития ливански лидер, от президента Слейман, председателя на парламента Набих Бери, министри и депутати на международното летище „Рафик Харири" в Бейрут, съобщава БТА.

Смъртта на Харири, разследвана от специален трибунал на ООН, остава източник на напрежение в Ливан, след като шиитската организация Хизбула заяви, че ще бъде несправедливо обвинена от трибунала за убийството.

Сирийският президент Башар Асад и саудитският крал Абдула призоваха ливанците да се въздържат от прояви на насилие за уреждане на разногласията си, предаде АФП.

„Лидерите подчертаха значението на стабилността, на ангажимента на ливанците да не прибягват към насилие и необходимостта да се поставят интересите на Ливан над всякакви тясно групови интереси", се казва в изявление на ливанското президентство след среща на върха между Асад и ливанския президент Мишел Слейман. Крал Абдула се срещна с премиера Саад Харири. Те подчертали и необходимостта „да се прибягва до законните и конституционни институции и до правителството на националното единство за решаване на разногласия".

Други срещи по време на това посещение се състояха между председателя на ливанския парламент Набих Бери и сирийския президент Башар Асад, както и между председателя на парламентарната група на Хизбула Мохамед Раад и сирийския външен министър Уалид Муалем.