Започва ежегодното поклонение хадж в свещения град Мека в Саудитска Арабия за милиони поклонници мюсюлмани от цял свят. Очаква се да участват 2 млн. души, предаде ДПА.

След като направят ритуални обиколки около Кааба, каменният храм във формата на куб в Голямата джамия в Мека, поклонниците ще се отправят към намиращата се наблизо долина Мина, където ще лагеруват в един от най-големите палаткови лагери в света.

(Видеото е илюстративно: Само 60 000 ваксинирани поклонници на тазгодишния хадж в Мека)
На втория ден ще се отправят към планината Арафат, на около 20 км от Мека, където ще останат до залез слънце, което се смята за връхната точка на хаджа.

Тъй като се очаква температурата в Мека и околностите ѝ да достигне 43 градуса по Целзий, властите призоваха поклонниците да носят чадъри, за да се предпазят по време на ритуалите.

Поклонението е един от петте стълба на исляма и е задължение за всички мюсюлмани, което те трябва да извършат веднъж в живота си, но само ако са физически способни да предприемат пътуването до родното място на пророка Мохамед и разполагат с финансови средства.

Мъжете носят безшевни бели дрехи, а жените - свободни дрехи, докато изпълняват едни и същи ритуали в демонстрация на религиозно единство, равенство и стремеж към духовно обновление.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев/БТА