зеленски
зеленски / БТА
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на необявено предварително посещение в Саудитска Арабия, предаде Франс прес.

Саудитската държавна новинарска агенция СПА съобщи, че самолетът на Зеленски е кацнал в град Джеда на брега на Червено море, където той е бил посрещнат от представители на саудитските власти, сред които съветникът по въпросите на националната сигурност и посланикът на страната в Киев. Подробности не бяха дадени.

Украинският президент се срещна със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, съобщи Саудитската държавна информационна агенция.

Не бяха предоставени допълнителни подробности за срещата, посочва Ройтерс.

Саудитска Арабия се опитва да запази неутралитет във войната между Русия и Украйна, като се стреми да се позиционира като евентуален посредник между двете страни в конфликта, отбелязва АФП. В същото време арабската държава, която е най-големият износител на суров петрол в света, поддържа тесни връзки с Москва за координиране на петролната стратегия.

През август Саудитса Арабия беше домакин на преговори във връзка с войната в Украйна, в които участваха повече от 40 държави, но не и Русия. Преди това, през май миналата година, Зеленски присъства на среща на върха на арабската лига в Джеда, като обвини някои лидери от региона, че си затварят очите за ужасите на руската инвазия, отбелязва АФП.

Зеленски бе за последно в Саудитска Арабия през февруари тази година, когато обсъди с влиятелния престолонаследник принц Мохамед бин Салман мирен план и евентуални размени на военнопленници.

Утре украинският президент е очакван в Италия, където ще участва в срещата на върха на Г-7. Белият дом съобщи днес, цитиран от Ройтерс, че Зеленски и американският му колега Джо Байдън ще подпишат ново двустранно споразумение в областта на сигурността.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Станоев, Пламен Йотински/БТА