САЩ разполагат войски у нас през лятото?
САЩ разполагат войски у нас през лятото? / netinfo
САЩ планират да изпратят първата си ротационна бригада от сухопътните сили в България и Румъния през лятото на 2007 г., заяви пред Конгреса на САЩ върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа ген. Джон /Батц/ Крадък, който е и началник на Европейското командване на САЩ ЕUCOM, съобщава изданието USINFO на Бюрото за международни информационни програми на Държавния департамент в сайта си "usinfo.state.gov".

Освен това той каза вчера в Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, че преразглежда предишното решение за изтегляне на над 40 000 американски войници от Европа през следващите няколко години. Броят на войниците в EUCOM по график е предвидено да бъде намален от 112 000 души до по-малко от 70 000, предимно чрез прехвърляне на сухопътни бригади от Германия в бази на територията на САЩ, пише авторът Винс Кроли.

Вчера Крадък свидетелства пред конгресмените, че базираните в Европа сили под негово командване са силно ангажирани в глобални мисии, включително в Ирак и Афганистан, както и в създаването на новото Африканско командване. Освен това Европейското командване създава новата източна оперативна група войски Joint Task Force-East в базите под съвместно командване (shared bases) в Българияи Румъния, които ще имат персонал приблизително 2000-3000 американски войници. Тези войници

временно ще се редуват на ротационен принцип в базите за по няколко месеца, оставяйки семействата си в постоянните си бази. Батальон от Втори механизиран полк Страйкър, базиран в Германия, ще бъде първата ротационна част в Източна Европа през лятото на 2007 г., заяви Крадък.