САЩ няма да водят разговори с кабинета на Хания, ако не признае Израел
САЩ няма да водят разговори с кабинета на Хания, ако не признае Израел / снимка: BGNES

Съединените щати няма да водят разговори с новото палестинско коалиционно правителство, ако то не се откаже от насилието и не признае Израел. Това заяви президентският съветник по националната сигурност Стивън Хадли, цитиран от Франс прес.

"Отказваме да водим разговори с това правителство, докато то не приеме принципите", установени от Квартета за Близкия изток - САЩ, ООН, Европейския съюз и Русия, заяви Хадли по Си Ен Ен.

"Ясно заявихме, че правителството трябва да приеме тези принципи, които са основа за постигане на мир в Близкия изток" продължи Хадли и напомни, че принципите са отказ от насилието и тероризма и признаване на правото на Израел да съществува.

Хадли нарече обезпокоителна речта на палестинския премиер Исмаил Хания от ислямисткото движение Хамас, в която той заяви, че палестинците имат право на съпротива, добавя АФП.

В Ерусалим израелското правителство гласува с 19 гласа (при 2 против) да бойкотира новото палестинско правителство. Премиерът Ехуд Олмерт призова международната общност да продължи дипломатическите и икономическите санкции срещу палестинската власт, съобщи ДПА.