/ ThinkStock/Getty Images
Съединените щати наложиха нови санкции, свързани с Русия. Те са насочени срещу действаща в редица държави мрежа за доставки на електроника с военно приложение, предаде Ройтерс.

Агенцията определя този ход като опит на Вашингтон да предотврати заобикалянето на западните санкции от страна на Москва.

Министерството на финансите на САЩ каза, че мрежата, ръководена от белгиеца Ханс Де Гетере, е участвала в закупуването на електроника с военно приложение за руски крайни потребители. Според изявлението тя се състои от девет юридически и пет физически лица, базирани в Русия, Белгия, Кипър, Швеция, Хонконг и Нидерландия.

Американското министерство на правосъдието също така разсекрети два отделни обвинителни акта срещу Де Гетере, свързани с неговата схема за износ на технологии с възможно двойно предназначение от САЩ за крайни потребители в Китай и Русия, а министерството на търговията добави белгиеца и пет юридически лица към своя санкционен списък.

"Съединените щати и нашите съюзници продължават да се фокусират върху възпирането на всякакви опити на Русия или нейни доверени агенти да получат достъп до критични суровини и технологии, необходими за подпомагане на отбранителната индустрия на Москва и улесняване на бруталната ѝ война в Украйна", е цитиран в изявлението заместник-министърът на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

Отделно от това министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 11 юридически и седем физически лица с цел да се засили натискът върху президента на Беларус Александър Лукашенко заради репресиите срещу демократичното гражданско общество, обогатяването на неговото семейство чрез корупция и съучастието му във войната на Русия срещу Украйна.
Анелия Пенкова/БТА