/ ThinkStock/Getty Images
САЩ решиха да изтеглят от въоръжение най-мощната си ядрена бойна глава и да се откажат от плановете за ядрена крилата ракета с морско изстрелване.

Това се потвърждава в новата версия на Стратегията за национална отбрана на САЩ, публикувана от Пентагона в четвъртък.

„Гравитационната бомба B83-1 ще бъде оттеглена поради увеличаващи се ограничения на нейните възможности и нарастващи разходи за поддръжка. В краткосрочен план ще използваме (други) съществуващи средства за заплаха срещу укрепени и силно защитени цели. Министерството на отбраната на САЩ работи с партньори в междуведомствен диалог и като се вземат предвид съществуващите концепции, ще разработим постоянни средства за по-ефективно поразяване на такива цели.

Освен това ще отменим програмата (за производство) на ядрена крилата ракета с морско изстрелване", се казва в документа казва.

Плановете за унищожаване на термоядрената бомба B83-1 бяха обявени от Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката на САЩ преди най-малко шест години. Както отбеляза Ърнест Мониз, който тогава беше министър на енергетиката, това беше „последното оръжие от клас мегатон в ядрения арсенал на САЩ“. Мощността на бомбата B83-1 е до 1,2 мегатона. За сравнение: мощността на атомните бомби, хвърлени от САЩ през 1945 г. върху Хирошима и Нагасаки, е съответно около 15 и 25 килотона.

Плановете за създаване на ядрена крилата ракета с морско базиране бяха счетени от военното ведомство на САЩ за излишни. Стратегията подчертава, че те „вече не са необходими“ с оглед на редица други налични ядрени оръжия, които се разработват от Вашингтон.

Въпреки това остава неясно как Конгресът на САЩ ще реагира на това решение, особено ако той мине под контрол от опозицията в лицето на Републиканската партия на предстоящите междинни избори през ноември. Сегашната администрация на САЩ, оглавявана от демократа Джо Байдън, наскоро даде знак за намерението си да се откаже от програмата за производство на споменатата ракета. Въпреки това в полза на продължаването на тези разработки преди това публично се изказаха редица американски военни лидери, включително председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, коментирайки плановете за отмяна на програмата, изрази увереност, че това решение не изпраща никакъв сигнал към Русия, който може да се възприеме като признак на слабост на Вашингтон. Москва разбира какво представлява американският ядрен арсенал, каза Остин.
БГНЕС