/ БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреждава Запада да не притиска в ъгъла Русия, която има като аргумент ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

Беларус: Ако не спрем, нещата със сигурност ще стигнат до трета световна война

В извадки от интервю за американската телевизия Ен Би Си, разпространени от беларуската държавна агенция БелТА, Лукашенко заявява: "Най-важното е да не притискаш в ъгъла своя събеседник и даже своя опонент. Така че вие не бива да прекрачвате тези линии, тези червени линии, както казват руснаците. Не можете да ги прекрачите".

По повод опасенията на Запада, че руският президент Владимир Путин може да прибегне до ядрени оръжия, след като неговите сили в Украйна понесоха поредица от поражения, Лукашенко казва, че ядрените оръжия като всички други оръжия са създадени с някаква цел. "Русия ясно очерта своята позиция: Ако, не дай Боже, има нападение срещу територия на Руската федерация, тогава Русия може при необходимост да използва всички видове оръжия", предупреждава беларуският президент.

Лукашенко твърди, че Украйна се е опитала да удари военни обекти в Беларус

Лукашенко няма думата за военните решения на Путин, но изказванията му показват колко голямо е напрежението заради войната в Украйна, започнала преди близо осем месеца, отбелязва  Ройтерс.

По-рано този месец той постави Беларус в състояние на висока степен на заплаха от тероризъм заради напрежението по границата, а в понеделник разпореди разполагане на беларуско-руска групировка по граница на Беларус с Украйна. 

БТА