/ iStock/Getty Images
Има данни, че гранични с Беларус държави планират провокации и едва ли не се готвят да заграбят части от територията й. Точно затова президентът Александър Лукашенко проведе съвещания със силовите структури и в Беларус е обявен режим на антитерористична операция, посочва външният министър на страната Владимир Макей в публикувано днес интервю за руския в. "Известия".

"Днес за жалост светът е станал толкова непредсказуем, че не можем да вярваме никому", казва висшият беларуски дипломат. Подобни сигнали не бива да остават без адекватна реакция, изтъква той и уверява: "Затова и въоръжените сили на Република Беларус, и правоохранителните органи, и спецслужбите са готови да дадат отпор на всякакви евентуални провокации от страна на съседните държави".

Александър Лукашенко обвини в понеделник Полша, Литва и Украйна, че подготвят терористични атаки и метеж в Беларус. Той обяви също, че има договорка с Москва за разполагане на обща регионална войскова групировка.

Полският президент Анджей Дуда каза, че би бил заинтересован в Полша да бъдат разположени американски ядрени оръжия, припомня Макей в интервюто и подчертава, че "това не са само думи". 

Тук личи явно намерение да се създаде още едно огнище на напрежение край нашите граници. И разбира се, ние не можем да си затворим очите за това, заявява беларуският държавник, според когото държавните глави на Беларус и на Русия са обсъждали и евентуално ответно разполагане на ядрени оръжия.

По думите на министъра политиците от съседните страни "не са готови да развиват нормални отношения с Беларус" - проява на "късогледство" от страна на тамошните политически елити.

Минаха в небитието такива велики дейци като Шарл де Гол и Конрад Аденауер, Ангела Меркел излезе в пенсия. Всички днешни лидери са неспособни да вземат решения от стратегически характер, да спрат, да помислят и да решат кое е по-важно в дадена ситуация. Днес сме длъжни да се замислим над главния въпрос, засягащ сигурността: как да опазим нашия регион и планетата. Ако не спрем, нещата със сигурност ще стигнат до трета световна война, което естествено не желаем, предупреждава външният министър на Беларус.
БТА