/ iStock/Getty Images
Лидерката на опозицията в Беларус заяви днес, че според нея руските военни неуспехи в Украйна могат да разклатят властта на беларуския президент Александър Лукашенко, предаде Асошиейтед прес.  

"Имаме една разсеяна Русия, която ще загуби тази война. Тя няма да може да подкрепи Лукашенко с пари и военна подкрепа, както през 2020 г.", каза Светлана Тихановска по време на конференция по сигурността във Варшава.

Тихановска избяга в Литва, след като съюзникът на Русия Александър Лукашенко обяви победа на оспорваните избори през 2020 г., които на запад се смятаха за фалшифицирани, и които мнозина считаха за спечелени от опозиционната лидерка.

Стотици беларуски доброволци са подкрепили украинските сили при неотдавнашното освобождаване на украински територии, заяви Тихановска.

"Докато говоря, беларуски батальон е част от контраофанзивата на Украйна, принуждавайки нашествениците да се оттеглят. Всички разбираме, че скоростта на промените на украинския фронт създава нови възможности за Беларус. А те се движат движат толкова бързо", заяви тя на Варшавския форум за сигурност.

"Стискаме палци на нашите военни доброволци в Украйна. Петнадесет от тях вече загубиха живота си."

Русия е изправена пред все по-големи неуспехи в Украйна, тъй като украинските сили завземат все повече територия в източните и южни части от страната - региони, които Москва бе заявила, че стреми да анексира.

Тихановска приветства беларуските поддръжници на украинската съпротива, които в началото на войната извършиха саботаж на железопътната система в Беларус, за да попречат на руските сили да нападнат Украйна, и заяви, че беларусите ще продължат да се противопоставят на войната, както могат.

"Саботажите през февруари и март могат да се повторят отново, въпреки че хората, извършващи тези саботажи, могат да бъдат наказани със смърт", заяви беларуската опозиционна лидерка.
БТА