телена ограда
телена ограда / Guliver/Getty Images
Литва построи ограда по границата си с Беларус, предаде Франс прес.

"Във всички участъци работата е завършена на 100 процента", обяви вчера пред журналисти литовската министър-председателка Ингрида Шимоните.

Оградата се разпростира на около 550 километра от 700-километровата граница на Литва с Беларус.

Литва забрани транзита на още стоки за Калининградска област

Останалата част от границата минава през блата, езера и реки. Поради тази причина е "технически невъзможно" там да бъде издигната физическа бариера, обясни Шимоните.

Оградата е висока четири метра с бодлива тел отгоре.

Притокът на нелегални имигранти в Литва се увеличи значително тази година, отбелязва АФП. Около 4200 души, предимно от Близкия изток и Африка, успяха да влязат в страната от Беларус.

Западът обвинява режима в Минск, че насочва умишлено мигрантите към съседни държави от Европейския съюз в "хибридна атака", която провежда заедно със своя съюзник Русия. Беларус отрича.

Литва следва политика на недопускане на нелегални мигранти на своя територия, заради която си навлича обвинения в незаконни връщания. Литовската министър-председателка обаче даде да се разбере, че ще продължи да прилага тази спорна тактика, и търси начини да го направи без да обявява извънредно положение, макар да призна, че това би било предизвикателство от гледна точка на международното право.

Броят на нелегалните мигранти, които се опитват да влязат в Литва, отново се увеличи в последно време. В събота литовската гранична охрана отказа да пусне 125 души - най-голямата група от началото на годината.

Литва обвинява Беларус, че помага на мигрантите да влязат на нейна територия и умишлено нанася щети на оградата.
БТА