/ iStock/Getty Images
Литва разшири обхвата на забраната за стоки, транспортирани през нейната територия към руската Калининградска област на Балтийско море, предаде Ройтерс.

От тази сутрин бе забранен превозът към тази руска територия на бетон, дървени изделия, алкохол, както и на химикали на алкохолна основа, заяви говорител на литовските митнически власти.

Литва налага ограниченията в изпълнение на поредния пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия, който влезe в сила заради продължаващата руска агресия в Украйна. 

Руски депутат: Блокадата на Калининград може да доведе до въоръжен конфликт

В петък управляващите в Москва предупредиха Литва и ЕС, че може да предприемат "тежки мерки", ако не бъде подновен транзитът на някои стоки от и до Калининград "през следващите няколко дни".

На този фон в редица страни се увеличават опасенията, че Русия може да удължи срока, в които е спряно подаването на природен газ по газопровода "Северен поток-1". То е прекратено от днес за 10 дни поради планирана техническа профилактика на съоръжението, информираха от Москва.

Калининградска област, която граничи с Полша и Литва, разчита на доставки от Русия през литовска територия. В средата на юни правителството във Вилнюс забрани транзитния превоз на редица стоки, попадащи под санкциите на ЕС.
БТА