/ БТА
Украйна отхвърли "циничния" поздрав на беларуския лидер Александър Лукашенко по случай нейния Ден на независимостта и отправи упреци срещу Минск, че е позволил на Русия да атакува Украйна от беларуска територия, предаде Ройтерс.

В неочаквано послание на своя сайт Лукашенко пожела на украинците "мирно небе, толерантност, мъжество, сила и успехи във възстановяването на достойния живот". 

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на Москва да използва нейната територия, за да изпрати хиляди военни в съседна Украйна, както и да изстреля ракети от нейното въздушно пространство.

"Убеден съм, че днешните противоречия не ще могат да разрушат вековните основи на искрените добросъседски отношения между народите на двете страни", каза Лукашенко в своето изявление.

Старшият съветник на украинския президент Михайло Подоляк остро разкритикува в "Туитър" изявлението на държавния глава на Беларус. "Лукашенко наистина вярва, че светът не забелязва неговото участие в престъпленията срещу Украйна", написа Подоляк. "Ето защо той цинично ни пожелава "мирно небе", като в същото време позволява да ни поразяват смъртоносни ракети", добави той.

Изявлението на Лукашенко влезе в противоречие с някои от неговите неотдавнашни изказвания в подкрепа за руската инвазия в съседната и на Беларус страна, отбелязва Ройтерс. През юли той описа Беларус като "единствената страна в света, която подкрепя Русия в нейната битка срещу нацизма" и повтори твърденията на Москва, че тя провежда "специална военна операция" в Украйна, за да я прочисти от ултранационалисти.

Киев и неговите западни съюзници твърдят, че Русия води непровокирана агресивна война.

Лукашенко казва, че Беларус "е бил въвлечен" във войната от действията на Киев и че беларуската ПВО е свалила украински ракети. Украйна отрича да е обстрелвала цели в Беларус.
БТА