САЩ и Русия – двигатели за унищожаване на ядреното оръжие
САЩ и Русия – двигатели за унищожаване на ядреното оръжие / netinfo

САЩ и Русия са длъжни да поемат водещата роля в унищожаването на ядреното оръжие в света. Това заяви кметът на японския град Нагасаки на траурната церемония по повод 63-ата годишнина от атомното бомбардиране на града, предаде БТА. " Тези две страни притежават 95 процента от всички ядрени бойни глави в света. Затова те са длъжни да не усилват противопоставянето си, в това число с разполагането на свои противоракетни системи в Европа, а да предприемат стъпки за мащабно съкращаване на ядрените въоръжения", заяви кметът  Томохиса Тауе.

Той отбеляза, че немалка отговорност в това отношение носят и други страни, конкретно Великобритания, Франция и Китай. "ООН и международната общност не трябва да оставят без внимание ядреното оръжие в Северна Корея, Пакистан и Израел и са длъжни да реагират на опасенията в ядрената област по отношение на Иран", заяви още кметът на Нагасаки.

В Япония днес е ден на почит към паметта на жертвите на атомната бомбардировка над Нагасаки. В този японски град ще бъдат главните възпоменателни прояви за 63-тата годишнина от трагедията. С минута мълчание в Парка на мира в Нагасаки в присъствие на ръководителите на страната и родственици на загиналите, както и на представители на чужди държави по традиция се състоя възпоменателната церемония.

На 9 август 1945 г. на височина 500 метра над центъра на Нагасаки се взриви американска бомба, създадена на основата на плутоний 239. На момента атомният взрив уби 27 000 души. До края на 1945 г. от лъчева болест, обгаряния и други последици от бомбардировката починаха 70 000 жители на града. Общо 143 000 са жертвите на бомбардировката в Нагасаки. В другия японски град, понесъл атомна бомбардировка, Хирошима, загиналите са 250 000.