САЩ и монархиите от Персийския залив - единни в борбата срещу ИД
САЩ и монархиите от Персийския залив - единни в борбата срещу ИД / БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама заяви днес в Рияд, че Съединените щати и монархиите от Персийския залив са единни в борбата си за унищожаване на джихадистката група "Ислямска държава", предаде АФП.

Обама отново разкритикува дестабилизиращите действия на Иран, шиитския противник на сунитските монархии от региона. Все пак той призова за диалог и подчерта, че никоя страна няма интерес от конфликт с Техеран.

Американският президент призова Иран да води отговорна политика в региона, да предприеме конкретни мерки за изграждане на доверие и да уреди различията със съседите си с мирни средства.

Обама направи това изявление след среща на върха, на която опита да вдъхне увереност на лидерите на Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Кувейт, Оман и Катар. Тези американски съюзници не могат да приемат размразяването на отношенията между САЩ и Иран. Обама заяви, че САЩ ще направят всичко, за да защитят изконните интереси на тези свои съюзници и да предотвратят външна агресия срещу тях, предаде Ройтерс.

Обама каза, че с арабските лидери са постигнали съгласие за увеличаване на хуманитарната помощ в Ирак и Сирия. Според тях в Сирия трябва да има преходно правителство, нова конституция, свободни избори и Башар Асад да не бъде част от този преходен период.

Обама се обърна към руския си колега Владимир Путин с молба да окаже натиск върху сирийските власти по въпроса за спазване на примирието, предаде телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС.

САЩ и монархиите от Персийския залив  единни в борбата срещу ИД
netinfo

САЩ и основните им арабски партньори ще започнат диалог за цените на петрола, каза още Обама след края на срещата на върха между САЩ и Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ). "САЩ и ССЗ ще започнат нов икономически диалог на високо равнище с цел приспособяване към по-ниските цени на петрола, засилване на икономическите ни връзки и подкрепа за инициираните от ССЗ реформи за създаване на работни места и възможности за младите хора и на всички граждани" на държавите членки на организацията, каза Обама.

Обама допълни, че участниците в преговорите са се обявили за урегулиране на конфликта в Йемен между правителството и шиитските бунтовници хуси с помощта на политически диалог.

Според американския президент стабилността на региона зависи от това държавите да се отнасят справедливо към всички свои граждани и да се разбере, че междуверската омраза е враг на мира и просперитета. "Ако хората се възприемат не като граждани на една страна, а като членове на определен клон на исляма, това е рецепта за разпадане на тази страна", каза Обама.

Източник: БТА