Никола Саркози
Никола Саркози / БГНЕС
Бившият френски президент Никола Саркози загуби дело на апелативна инстанция във връзка с аферата "Бигмалион", предаде Ройтерс.

Саркози обжалва решение на първоинстанциоен съд, по силата на което трябва да бъде изпратен на съд по обвинение в незаконно финансиране на кампанията му за президентските избори през 2012 г. Апелативен съд обаче отхвърли неговата жалба.

Саркози отива на съд за корупция и злоупотреба с влияние

Адвокатът на Саркози каза, че ще обжалва новото решение пред най-висшата съдебна инстанция във Франция.

Твърди се, че предизборната кампания на бившия френски президент е струвала много повече от допустимия таван от 22,5 милиона евро и че неговата партия се е опитала да прикрие това с помощта на приятелски настроената пиар компания "Бигмалион". Според обвинението 61-годишният Саркози е знаел за изготвянето на счетоводство с невярно съдържание от "Бигмалион".

Никола Саркози: Живея в ада на клевета

На изборите през 2012 г. тогавашният френски президент консерватор бе победен от социалиста Франсоа Оланд, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че ако започне процес срещу Саркози, той ще е вторият френски президент, изправен пред съд. През 2011 г. консерваторът Жак Ширак получи условна присъда за злоупотреба с държавни средства.
БТА