/ БГНЕС
Обвиненията срещу бившия френски президент Никола Саркози са божие наказание за ролята му в подкрепяния от НАТО бунт, при който беше свален и убит либийския лидер Муамар Кадафи, заяви неговият братовчед Ахмед Гадаф Алдам, цитиран от Асошиейтед прес.
Алдам, който в момента се намира в Кайро, заяви пред АП, че знае за милионите евро, за които се смята, че Саркози е получил от правителството на либийския авторитарен лидер. Повечето либийци, участвали в превеждането на средствата, са в затвора, мъртви или се опасяват да не бъдат ликвидирани, добави той.

Никола Саркози: Живея в ада на клевета

Френските следователи проучват обвинения, че режимът на Кадафи е дал на Саркози 50 милиона евро за кандидат-президентската му кампания през 2007 година. Бившият френски държавен глава отрича всички обвинения.

По време на президентския мандат на Саркози Франция застана начело на водената от НАТО въздушна кампания в подкрепа на либийските бунтовници.

Разпитват Саркози дали Кадафи го е финансирал

Синът на покойния либийски лидер Сейф ал Ислам Кадафи заяви, че е готов да предостави на френското следствие доказателства за незаконното финансиране на предизборната кампания на Саркози, предаде ТАСС, цитирайки отговорите му на въпроси, зададени от телевизия "Африканюс".

Саркози ще бъде обвинен в поне три престъпления

Сейф ал Ислам твърди, че разполага с доказателства и че самият той е бил свидетел на предаването на аванса, извършено в Триполи. Първата вноска била получена от Клод Геан, ръководител на предизборната кампания на Саркози.
БТА