Саркози бе разпитван във връзка с обвинения, че предизборната му кампания през 2007 г. е получила финансиране от покойния либийски лидер Муамар Кадафи
Саркози бе разпитван във връзка с обвинения, че предизборната му кампания през 2007 г. е получила финансиране от покойния либийски лидер Муамар Кадафи / БГНЕС
На бившия френски държавен глава Никола Саркози бяха повдигнати обвинения в разследването по подозрения на финансиране на предизборната му кампания за президент през 2007 г. от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи, предадоха Франс прес и ТАСС.

Никола Саркози бе задържан и разпитан от полицията
 
Саркози отрича обвиненията. Срещу него е започнато разследване за пасивна корупция (вземане на подкупи), незаконно финансиране на предизборна кампания и незаконно получаване и притежание на (либийски) държавни средства.

63-годишният Саркози бе освободен след два дни разпити и поставен под съдебен контрол, съобщи източник от съда.

Втори ден разпитват Саркози дали Кадафи го е финансирал

Саркози бе президент на Франция от 2007 до 2012 г. В първата година от мандата си той посрещна Кадафи в Париж на държавно посещение. През 2011 г. обаче Саркози подкрепи въздушните удари на НАТО в помощ на бунтовници, които свалиха от власт и убиха Кадафи, отбелязва ДПА.
БТА