Поне два взрива поразиха залите за заминаващи пътници на летище "Завентем" в Брюксел. Белгийската прокуратура съобщи, че 11 души са загинали, а 81 са били ранени, но данните се променят постоянно.

От българското външно министерство заявиха, че няма данни за убити или ранени български граждани.

Експлозия избухна и на станция на метрото в Брюксел

Прокуратурата потвърди, че днес са били извършени самоубийствени атентати. На летището мъж е участвал в престрелка, издавал е викове на арабски и се е самовзривил. В сградата на аерогарата са открити автомати "Калашников",куфар с бомба, който не е бил взривен, както и колан с експлозиви. В метрото взрив е бил задействан във вагон, докато влакът е напускал спирката.

Официално: Експлозиите в Брюксел са терористичен акт

Експлозиите са избухнали по едно и също време, стъклата на цялата сграда са изпотрошени, част от тавана е паднала. Едната експлозия е на мястото на паспортната проверка, другата е била на пистата.

Кадри с дима, издигащ се от една от сградите, бяха разпространени в социалните мрежи, предава ВВС.

Летището вече е напълно затворено.

Общественият транспорт от и към аерогарата е спрян, таксита не пътуват в тази посока.

Равнището на терористична заплаха в Белгия е повишено до най-високата си степен за цялата страна, съобщи говорителят на вътрешното министерство Ян Ямбон, цитиран от Франс прес. До днес Белгия се намираше в предпоследна, трета степен на готовност за възможен и непосредствен атентат. Сега нивото е четвърта, най-висока степен за цялата страна, заяви Ямбон.

"Завентем" е основното летище на Брюксел и най-голямото в страната, отбелязва БТА. Аерогарата от година е поставена под особен режим на сигурността, с патрулиращи въоръжени военни и постоянна проверка на багажите.

До днес Белгия се намираше в предпоследна степен на готовност за възможен и непосредствен атентат. Властите се опасяваха, че е възможно "отмъщение" заради залавянето миналата седмица в Брюксел на Салах Абдеслам - единствения оцелял от ноемврийските атентати в Париж.

Засилени мерки за сигурност бяха въведени на редица европейски летища след самоубийствения атентат  в Брюксел