/ iStock/Getty Images
Няколко частни самолета и вертолети, притежавани или свързани с руски бизнесмени, са летяли в европейското въздушно пространство въпреки санкциите на ЕС, съобщи вестник Die Welt, на когото се позовава ТАСС.

От налагането на санкциите изданието е успяло да проследи около 30 такива полета. Посочва се, че данните за тези полети са публично достъпни на специализирани сайтове. Например, твърди се, че в началото на март самолет с номер T7-7AA, за който се твърди, че е собственост на руския бизнесмен Алберт Авдолян, но регистриран в Сан Марино и управляван от швейцарска компания, е успял да лети от Ница до Истанбул.

Според изданието представители на ЕС признават, че поради непрозрачни схеми за регистрация на имоти, в които чужди и офшорни компании се използват за укриване на собственика, е трудно да се прилагат санкции срещу бизнес самолети и вертолети.

На 27 февруари външните министри на 27 държави от ЕС одобриха пълното затваряне на въздушното пространство на Общността за руски самолети. В отговор на 28 февруари Русия затвори въздушното пространство за 36 държави. Полети от тези страни могат да се извършват със специално разрешение, издадено от Федералната агенция за въздушен транспорт или руското външно министерство.
БГНЕС