Сърбия Русия
Сърбия Русия / iStock/Getty Images
Неформалната група "Руснаци, украинци, белоруси и сърби заедно против войната" проведе вчера в центъра на Белград протестна акция под наслов "Руснаци против войната - Ден на независимостта от  путинизма и диктатурата на Кремъл", съобщи белградската агенция Бета.

На проявата пред хотел "Москва", на която гражданите носеха украински, сръбски и беларуски знамена и плакати с надписи, призоваващи да бъде прекратена агресията на Русия срещу Украйна, бе заявено, че Русия не е официална Москва и нейният президент Владимир Путин. Насъбралите се скандираха "Слава на Украйна" и "Путин не е Русия" и поискаха политическите затворници в Русия да бъдат освободени.

Шолц поиска от Сърбия да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия

Представителят на тази неформална организация Петър Никитин заяви, че властта в Русия е узурпирала свободата на медиите, цялата икономика, изборите на всички нива и е започнала "кървава братоубийствена война против Украйна". Според неговите думи насъбралите се остро осъждат тази война и съжаляват за десетките хиляди жертви и за онези, които са били принудени да напуснат своите домове. Той пожела националният празник на Русия, 12 юни, идната година да бъде отбелязан в Русия, но без Путин.
На протеста говориха много граждани, които заявиха, че са напуснали Русия, в която, по думите им, свободата на събиране и на словото е забранена, а хората се арестуват.
 
БТА