Сирийският град Дума след бомбардировки през април
Сирийският град Дума след бомбардировки през април / БГНЕС
Руското министерство на външните работи публикува меморандума за създаване на зони за деескалация в Сирия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Русия, Турция и Иран - страните гаранти на примирието в Сирия - се споразумяха на 4 май в Астана за създаването на четири такива зони, припомнят агенциите. Тогава те подписаха меморандума, чийто пълен текст е оповестен днес от руската дипломация. В меморандума се казва, че зоните ще бъдат създадени за най-малко шест месеца.

Как Русия и Турция виждат решение на конфликта в Сирия?

Трите страни гаранти на прекратяването на огъня в Сирия възнамеряват да завършат подготовката на картите на зоните до 4 юни, а споразумението може да бъде удължено автоматично, ако гарантите са съгласни.

Първата от четирите зони за деескалация, която е и най-голямата включва провинция Идлиб, части от провинциите Алепо, Латакия и Хама. Останалите три зони са в Северен Хомс, в района на Източна Гута, източно от Дамаск, и в провинциите Дараа и Кунейтра, покрай границата с Йордания, предаде Ройтерс.

САЩ и Русия си размениха в СС на ООН обвинения за хуманитарната криза в Сирия
 

Евакуация на жители от покрайнините на Хомс, Сирия. Снимката е публикувана в началото на април
БГНЕС, архив

Споразумението предвижда спиране на военните действия между сирийските правителствени сили и въоръжените опозиционни групи в зоните за деескалация и създаване на условия за хуманитарен достъп, медицинска помощ, връщане на разселените мирни жители по домовете им и възстановяване на повредената инфраструктура.


Тръмп и Путин обсъдиха по телефона борбата с тероризма
 

Евакуация на жители от покрайнините на Хомс, Сирия. Снимката е публикувана в началото на април
БГНЕС, архив

Страните гаранти се ангажират да предприемат всички необходими мерки за продължаване на борбата с тероризма, включително с "Ислямска държава", "Джебхат ан Нусра" и други групировки, както в зоните за деескалация, така и извън тях.