/ Guliver/Getty Images
Американският посланик в ООН Ники Хейли обвини днес Русия, че прикрива случаите, в които сирийският режим използва химически оръжия, и че отказва да съдейства за доставянето на хуманитарни помощи на стотици хиляди хора, пребиваващи в обкръжение, предаде АП.

На редовно месечно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на хуманитарната ситуация в Сирия, Хейли призова международната общност да окаже натиск върху Москва "да спре това".

ООН: Цяла Сирия се е превърнала в "килия за изтезания"

Руският зам.-посланик Пьотър Иличов отвърна, че Русия, Турция и Иран работят върху гаранциите за спазването на примирието в Сирия и че САЩ и техните западни съюзници не се казали и една дума за това какво са направили за подобряване на положението в Сирия.

ТАСС посочи, че в хода на дискусия, продължила около два часа, западните страни, включително Великобритания, САЩ и Франция, се опитали да хвърлят върху Русия отговорността за ситуацията в Сирия. "Безкрайните крясъци по адрес на сирийските власти и патетичните възвания към страните гаранти, включително към Русия, няма да помогнат", каза Иличов.
 
УНИЦЕФ: Насилието срещу деца в Сирия е достигнало рекордни равнища

По думите му Русия изпълнява своите ангажименти, но "има други влиятелни играчи, които за съжаление не бързат да изминат своята част от пътя", предаде ТАСС.

Зам. генералният секретар на ООН Стивън О'Брайън, който отговаря за хуманитарните въпроси, заяви на заседанието, че положението в Сирия е отчайващо. По думите му военната тактика "гладувай и се предай" е прилагана предимно от правителствените сили, допълни АП.
БТА