Руският президент Владимир Путин и турският държавен глава Реджеп Ердоган дадоха съвместна пресконференция след разговорите между двамата в Сочи
Руският президент Владимир Путин и турският държавен глава Реджеп Ердоган дадоха съвместна пресконференция след разговорите между двамата в Сочи / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия и Турция виждат решение на конфликта в Сирия единствено в политико-дипломатическото русло, предаде ТАСС.

Ние с господин президента (Реджеп Ердоган) се придържаме към гледната точка, че решение на сирийския конфликт може да бъде осигурено изключително с политико-дипломатически средства, заяви Путин на пресконференция след края на преговори с турския му колега Ердоган.
 
Той напомни, че в голяма степен благодарение на активната роля на Русия, Турция и Иран стана възможно постигане не само на прекратяване на бойните действия в Сирия, но и сядане на масата на преговори в Астана на представители на официален Дамаск и на въоръжената опозиция.

Путин след среща с Меркел: Много ни се иска никой да не се меси в политическия живот на Русия

Президентите на Русия и Турция заявиха, че подкрепят създаването на така наречени зони за сигурност в Сирия и се надяват, че споразумение за тях ще бъде постигнато на водените сега преговорите за Сирия в Астана, предаде Асошиейтед прес.
 

Турският президент Реджеп Ердоган
БГНЕС

Ердоган каза, че той и Путин са обсъдили плана на Русия за създаване на зони на сигурност или "за деескалация" в Сирия.

Турският държавен глава изрази надежда, че "тази зона за деескалация ще бъде приета " на преговорите в Астана.

САЩ и Русия си размениха в СС на ООН обвинения за хуманитарната криза в Сирия

Русия разчита, че участниците в срещата в Астана ще вземат решение за създаване на зони за деескалация в Сирия, каза Путин, цитиран от ТАСС.

По думите му Москва е провела предварително консултации с Дамаск и Техеран. Той подчерта, че е нужно да се създават такива механизми, които биха гарантирали прекратяване на кръвопролитието и биха създали условия за начало на политически диалог. В този смисъл нашите позиции с президента на Турция напълно съвпадат, отбеляза Путин.

Ердоган: Турция, САЩ и Русия могат заедно да се борят срещу ИД в Сирия

Руският президент посочи още, че възможното създаване на зони за сигурност в Сирия предполага, че в тези райони няма да действа военна авиация, при условие че се спазва режимът на прекратяване на огъня.
 

Руският президент Владимир Путин
БГНЕС

САЩ поддържат идеята за създаване на зони за деескалация в Сирия, каза още Путин след разговор по телефона вчера с американския президент Доналд Тръмп.

Тръмп и Путин обсъдиха по телефона борбата с тероризма

На преговорите между Путин и Ердоган е било отделено голямо внимание и на борбата с международния тероризъм, отбелязва ТАСС. Договорихме се да укрепваме взаимодействието по това направление по линия на спецслужбите и министерствата на отбраната. По-специално ще продължи практиката на редовно провеждане на междуведомствени консултации по въпроса за борбата с тероризма, посочи Путин.
 

Руският президент Владимир Путин и турският държавен глава Реджеп Ердоган дадоха съвместна пресконференция след разговорите между двамата в Сочи
БГНЕС

Борбата с всички терористични организации в Сирия е важна във връзка с бъдещето на страната, оцеляването на сирийския народ, а също и за спокойствието в света, изтъкна Ердоган. Изкореняването на терористичните организации се явява наша обща отговорност, добави той. Ние няма да допуснем създаване на нашите южни граници на вражески образувания, които ще застрашават териториалната цялост и сигурност на страната, подчерта турският президент.
БТА