/ / iStock/Getty Images
Някои от най-големите производители на стомана в Русия са прекратили, поне временно, тестовете за алкохол на служителите си заради епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Много руски заводи от тежката промишленост през последните години инсталираха устройства за анализиране на дъха на работните места като здравна и предпазна мярка, за да проверяват дали работниците са пили.

Възрастните хора в Москва - или под карантина вкъщи, или на вилата

Но предвид възможността, че вирусът може да се разпространява чрез повърхности, докосвани от много хора, някои компании прекратиха използването на устройствата (често представляващи малки рамки), върху които работникът трябва да дъхне, след което до секунди получава пропуск (или отказ).

Компанията "Северстал" (Seversta), голям производител на стомана, съобщи, че е блокирала всички свои устройства, заменяйки ги с "алтернативни процедури с по-малък риск от разпространяване на инфекцията, например проверки на случаен принцип на персонала на място".

Расте броят на заразените с коронавирус в Русия

NLМК, най-големият производител на стомана в Русия, също заяви в официално съобщение, че работниците в заводите и подизпълнителите вече не са задължени да преминават проба за алкохол, но охранителите ще контролират ситуацията визуално".

"Евраз", производител на въглища и стомана, обяви, че прекратява проверките за алкохол до края на март.
БТА