Руската държава не е замесена в убийството на Политковска, заяви синът й
Руската държава не е замесена в убийството на Политковска, заяви синът й / netinfo

Руската държава не е пряко замесена в убийството на Анна Политковска, заяви синът на журналистката Иля Политковски, цитиран от Франс прес. Политковски е в колумбийския град Меделин, за да получи от името на майка си наградата на ЮНЕСКО за свободата на печата.

"Смятам, че не е имало пряко участие на руската държава в организирането на престъплението, но е възможно корупцията да е улеснила извършването му", заяви Политковски пред местен вестник.

Връчването на наградата, придружена от 25 000 долара, с която Анна Политковска бе удостоена посмъртно, съвпада с чествания Международен ден на свободата на печата. Церемонията ще бъде ръководена от генералния директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура, съобщиха организаторите на събитието.

Анна Политковска бе убита през октомври 2006 г. в Москва, докато разследваше посегателствата срещу човешките права в Чечения, припомня АФП.

Ако целта на убийството е била да се попречи на оповестяването на разследванията на майка ми, извършителите са се провалили, защото всички документи, по които работеше тя, са събрани и са известни на нейни колеги и на правосъдието. Надявам се смъртта й да не е била напразна, заяви синът на Анна Политковска.

Световната награда за свобода на печата е учредена през 1997 г. на името на колумбийския журналист Гилермо Кано, убит през декември 1986 г. по нареждане на наркобароните от картела в Меделин.