/ IStock
Руската Централна избирателна комисия одобри регистрацията на кандидата на Комунистическата партия, който ще се изправи на изборите през март срещу президента Владимир Путин, предаде Асошиейтед прес, като отбелязва, че е почти сигурно, че Путин ще спечели изборите. 

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия


Николай Харитонов, депутат от долната камара на руския парламент, се е противопоставял на някои от вътрешните политики на Путин, но не и на руската военна операция в Украйна.

Въпреки че кандидатът на Комунистическата партия обикновено се нарежда втори по брой гласове, Харитонов не представлява съществена опасност за Путин, коментира АП. На изборите през 2004 г. той получи едва 13,8% от гласовете.

Путин има надмощие в руската политика, откакто за първи път спечели президентските избори през 2000 г.

Избирателната комисия миналата седмица одобри Леонид Слуцки от националистическата  Либерално-демократическа партия и Владислав Даванков от партия "Нови хора". И двете партии като цяло подкрепят в парламента законопроектите, подкрепяни от партията на Путин "Единна Русия".

Миналия месец бе отказана регистрация на руски политик, призоваващ за мир в Украйна. Комисията отказа да приеме номинацията на Екатерина Дунцова от група нейни поддръжници, като се позова на грешки в документацията, включително правописни грешки. Върховният съд след това отхвърли жалбата на Дунцова срещу решението на комисията.

Путин се кандидатира като независим кандидат и щабът на кампанията му, заедно с подразделения на управляващата партия "Единна Русия" и политическа коалиция, наречена "Народен фронт", събират подписи в подкрепа на кандидатурата му. Съгласно руското законодателство независимите кандидати трябва да бъдат номинирани от най-малко 500 поддръжници и също така трябва да съберат най-малко 300 000 подписа от поне 40 региона на страната.
Владимир Арангелов/БТА