журналисти
журналисти / iStock/Getty Images
Руската опозиционна телевизия Дожд съобщи, че спира излъчването си, след като бе блокирана от държавния регулатор, който осъжда начина й да отразява нападението на страната срещу Украйна, предаде Франс прес.

"Имаме нужда от сили, за да си поемем дъх и да решим как ще продължим работа. Наистина се надяваме пак да излезем в ефир и да продължим да работим", заяви директорът на канала Наталия Синдеева, цитирана в акаунта на Дожд в Телеграм.

"Никога не сме вземали по-трудно решение", добави тя, като настоя, че то е "временно".

Руският медиен регулатор Роскомнадзор потвърди във вторник, че е ограничил достъпа до материалите на радиостанция Ехото на Москва и телевизия Дожд поради публикувана невярна информация за "специалната военна операция" на Русия в Украйна.

Ехото на Москва - емблематична част от медийния пейзаж в Русия, съобщи днес, че се саморазпуска заради забраната да излъчва. 

На руските медии е забранено да използват друга информация освен подаваната от властите, които представят нахлуването в Украйна като обикновена "спецоперация". 

Междувременно властта се готви да втвърди още повече репресивните си мерки. Утре парламентът ще разгледа проектозакон, предвиждащ до 15 години затвор за публикуване на "фалшиви новини", засягащи армията на Русия.
 
БТА