/ БТА
Русия планира да подведе под отговорност в международен трибунал, който сама ще учреди, повече от двеста украинци за престъпления срещу човечеството, предаде ДПА.

Трибуналът ще бъде учреден и ръководен от международни организации, в които членуват Русия и нейни партньори, заяви председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин в интервю за в. "Росийская газета" днес. Той допълни, че страни, между които Боливия, Иран и Сирия, са изразили интерес към участие в трибунала.

Според Бастрикин в момента текат разследвания и срещу граждани на Великобритания, Канада, Нидерландия и Грузия за участието им във войната на страната на Украйна.

Двама британци и един марокански гражданин вече бяха осъдени на смърт от проруските сепаратисти в Донецка област, като в момента текат обжалвания на присъдите.

Самата Русия е изправена пред над хиляда и триста наказателни процедури срещу около четиристотин души в Международния наказателен съд за престъпления срещу цивилното население в Украйна.

В предварителните разследвания повече от двеста и двадесет души са намерени за виновни за престъпления срещу човечеството.
БТА