Русия спира да издава международни паспорти на мобилизирани граждани, пише днес на правителствения информационен портал, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че десетки хиляди руснаци вече избягаха в чужбина, откакто президентът Владимир Путин нареди частична мобилизация миналата сряда.

"Ако гражданин вече е бил призован да изпълни военната си служба или е получил повиквателна (за мобилизация или военна повинност), ще му бъде отказан международен паспорт. (В такъв случай съответният) гражданин ще получи уведомление с обяснение за отказа и неговия срок", пише в съобщението.
Руските граждани имат нужда от международен паспорт, за да пътуват до повечето чужди страни. Те все пак могат да отидат в Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан с националните си паспорти, еквивалентни на лични карти, посочва АФП.

Обявяването на ограниченията за издаване на международни паспорти идва в момент, когато много руснаци се опасяват от затваряне на границите на фона на кампанията за мобилизиране на резервисти с цел изпращане на нови войници в Украйна.

От началото на описваната като "частична" мобилизация миналата седмица десетки хиляди руски граждани заминаха за съседни държави, най-вече Грузия, Казахстан и Монголия.

Масовото напускане стана причина вчера руските служби да разположат пункт за "мобилна" мобилизация на границата с Грузия, за да пресичат опитите за бягство от армията.

Руският президент Владимир Путин увери, че единствено хора с военен опит или с "подходящи умения" за армията ще бъдат мобилизирани.

Въпреки това мобилизацията на възрастни и болни хора, както и на студенти, които се предполага че са освободени, предизвика смут и накара наблюдатели да се съмняват дали властите не мобилизират много повече руснаци от обявеното.
БТА