Русия ще ускори доставката на зенитни ракетни системи С-400 "Триумф" за Турция. Това съобщи руският президент Владимир Путин след разговори с турския си колега Реджеп Ердоган в Анкара.
 
"Разбира се, обсъдихме състоянието на сътрудничеството между Русия и Турция във военно-техническата област. По-специално изпълнението на договора за доставка за Турция на зенитно-ракетни системи С-400" Триумф ". Приехме решение да ускорим срока за доставката на тези високоефективни руски отбранителни комплекси", заяви  Путин.
 

БГНЕС


„Скъпият приятел Владимир Путин" пристигна в Турция за среща с Ердоган (ВИДЕО/СНИМКИ)

Заедно с турския си колега, Путин откри строителството на първата ядрена централа на Турция. Чрез видео връзка Ердоган нареди полагането на основите на АЕЦ "Аккую", която ще струва 20 млрд. долара. След като бъде завършена електроцентралата ще осигури 10% от електрическите нужди на Турция, която и без това има малко енергийни ресурси.
 

Първата голяма част от проекта трябва да завърши през 2023 г., когато се отбелязват 100 години от създаването на съвременна Турция. Изцяло завършен обектът ще бъде през 2026 г.
 

БГНЕС


Строителството на газопровода "Турски поток" ще помогне за повишаването на енергийната сигурност на Турция и страните от Югоизточна Европа, ако те поискат това, заяви Владимир Путин след края на преговорите си с Реджеп Ердоган.

"Строителството на газопровода "Турски поток" върви по график. Изграждат се две тръби в морския участък, скоро ще започне подготовката за строителството на сухопътната част от проекта. Това ще позволи да се насити с газ както пазара в Турция, така и в редица други страни от Югоизточна Европа, ако естествено, те пожелаят това, а също така ще се повиши енергийната сигурност на региона", заяви Путин.
БГНЕС