/ БГНЕС
Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Анкара за среща с турския си колега Реджеп Ердоган.

Путин и Ердоган
БГНЕС

Руският държавен глава бе посрещнат от зам.-министъра на външните работи Ахмет Йълдъз и други представители на ведомството, от посланика на Русия Алексей Ерхов, областният управител на Анкара Ерджан Топаджа и генерал Мехмет Кип също бяха на летището.

В президентския дворец на Ердоган той бе посрещнат с официална церемония, след което чрез видео-конферентна връзка двамата ще се включат в церемонията по първата копка на АЕЦ „Аккую“.
 


Планирана е среща между двамата президенти на „четири очи“. Мерките за сигурност в Анкара са засилени и заради предстоящата утре среща на Ердоган и Путин с иранския лидер Хасан Рухани.

Путин и Ердоган
БГНЕС

Вчера в Туитър Ердоган съобщи, че днес заедно със „скъпия приятел Владимир Путин“ ще направят особено важна крачка в турско-руските отношения с поставянето на основите на грандиозната инвестиция от 20 млрд.долара, каквато е АЕЦ „Аккую“.

Турция издаде лиценз за строителството на първи реактор на АЕЦ „Аккую“

Проектът за новата атомна централа в южната провинция Мерсин предвижда участие на турски компании с 35-40%, което ще осигури за националната икономика добавена стойност от 6-8 млрд.долара.
Когато АЕЦ влезе в експлоатация с пълен капацитет от 4 800 мегавата, тя ще може сама да се справи с енергийните нужди на Истанбул с производството на електроенергия от близо 35 млрд.киловатчаса, както и с 10% от потребностите на Турция.
БГНЕС