/ iStock/Getty Images
Русия се обявява за създаване на Голямо евразийско партньорство с участието на държавите от Евразийския икономически съюз, АСЕАН, Шанхайската организация за сътрудничество, "евентуално и други структури". Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев на срещата на високо равнище в Банкок на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, предаде ТАСС.

Тръмп укрепва позициите на Русия в Близкия изток

Лидерите на обединението единодушно подкрепиха тази идея през май 2016 г. на срещата на върха Русия - АСЕАН в Сочи, отбеляза Медведев. По думите му в дългосрочен план новото партньорство ще даде възможност да се съгласуват големите интеграционни и инфраструктурни проекти.

Москва приема за предпоставка, че партньорството трябва да се гради въз основа на взаимно зачитане и принципа за обща изгода, че то ще бъде отворено за присъединяване на всички заинтересовани страни, добави руският премиер.

Русия вече направи стъпка в тази посока, отбеляза той, напомняйки за подписания меморандум за разбирателство в икономическото сътрудничество между Евразийската икономическа комисия и АСЕАН. Евразийският икономически съюз е сключил споразумения за свободна търговия с Виетнам и Сингапур, преговаря и с други страни от Асоциацията, а Евразийската икономическа комисия е подписала документи за сътрудничество с Камбоджа, Тайланд и Индонезия, посочи Дмитрий Медведев.