Проруски представител обяви край на евакуацията на цивилни от окупираната Херсонска област, в която през последните дни се наблюдава настъпление на украинската армия, предаде Франс прес.

"Организацията по извеждането на жители от левия бряг на река Днепър към безопасни руски области приключи", обяви снощи Сергей Аксьонов, проруският ръководител на анексирания през 2014 г. Кримски полуостров.

Украйна, която води офанзива в областта, след като принуди руската армия да отстъпи и в други части на страната, определи извеждането на цивилното население като "депортиране".

"Радвам се, че тези, които пожелаха да напуснат незабавно обстрелваните от украинските сили територии, успяха да го направят", написа Аксьонов в Телеграм и показа своя снимка с първия заместник-началник на канцеларията на руското президенство Сергей Кириенко.

В сряда назначеният от руските власти ръководител на проруската администрация на Херсонска област Владимир Салдо потвърди, че най-малко 70 000 жители са напуснали домовете си за около седмица. 

Украинското военно командване обяви в дневния си доклад за последните 24 часа, публикуван днес, че "така наречената евакуация" от временно окупираната Херсонска област продължава. Оттам посочиха също, че се наблюдава "подсилване на противниковите части по десния бряг".

Аксьонов съобщи, че заедно с Кириенко са посетили Запоржката АЕЦ, окупирана от Русия, която многократно стана мишена на обстрел, за който Москва и Киев взаимно се обвиняват. По думите му двамата "са се срещнали с персонала и са направили оценка на ситуацията в зоната на централата".
БТА