/ БГНЕС
Организираната евакуация на жителите на Херсонска област към левия бряг на река Днепър е започнала от пристанището на Херсон, предаде ТАСС, позовавайки се на местната администрация.

Всички властови структури на военно-гражданската администрация в Херсон са започнали да се прехвърлят на левия бряг на Днепър, заяви в ефира на телевизия "Россия-24" ръководителят на назначената от Русия администрация Владимир Салдо. Те ще продължат своята работа оттам, добави той.

Руската армия се готви да евакуира населението на Херсон

Салдо каза, че е въведена седемдневна забрана за влизане на цивилни в Херсонска област, на фона на засилващия се натиск на украинската контраофанзива, предаде Ройтерс. По негови думи в областта има достатъчно ресурси за удържането на град Херсон и забраната е необходима за "осигуряване на безопасността на цивилните".

"Градът ще бъде изцяло удържан. Просто се налага да осигурим безопасността на цивилните. Никой няма да се отказва от Херсон, военните знаят какво да правят", заяви Салдо.

Препоръчват на населението на Херсон хуманитарно пътуване с цел отдих и здравни грижи

Ръководителят на назначената от Русия администрация на Херсонска област каза, че властите възнамеряват да евакуират 50-60 хиляди души през следващите шест дни. По негови изчисления през следващите дни ще бъдат евакуирани по 10 000 души на ден. Той добави, че някои региони в Русия се подготвят да приемат хората. Повече от 5000 души вече са напуснали Херсон през последните два дни, каза Салдо.

Руските сили в Херсонска област бяха отблъснати на около 20-30 километра през последните седмици и има опасност да бъдат притиснати към западния бряг на Днепър, отбелязва Ройтерс.
БТА