/ БГНЕС
Руската прокуратура поиска 2 години и 11 месеца затвор за правозащитника ветеран Олег Орлов, който е съден за дискредитиране на въоръжените сили на Русия, съобщи неправителствената организация "Мемориал", цитирана от Ройтерс. 

70-годишният Орлов в продължение на повече от две десетилетия бе лидер на правозащитната организация "Мемориал", която спечели Нобеловата награда за мир през 2022 г. - година след беше забранена и разпусната в Русия. Миналата година той беше глобен с 150 хил. рубли (около 1600 долара) - сравнително лека присъда за критик на руската инвазия в Украйна, след като написа статия, в която заяви, че Русия под ръководството на президента Владимир Путин се превръща във фашистка страна. 

Повторното разглеждане на случая беше наредено, след като Орлов обжалва първоначалната присъда и прокуратурата поиска тригодишна присъда, обвинявайки го в "политическа омраза на Русия" - обвинение, което той отхвърля. 

Окончателната присъда ще бъде обявена утре според "Мемориал". 

Русия засили натиска срещу всички форми на политическо недоволство и преследва всякакви форми на отклоняване от политическата линия по т. нар. специална военна операция, отбелязва Ройтерс. 

"Русия се връща назад. Напуснахме комунистическия тоталитаризъм, но се върнахме в различен тип тоталитаризъм. Наричам го фашизъм", заяви Орлов миналата година пред Ройтерс.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА