Тленните останки на някои от украински бойци, загинали в завода "Азовстал" в Мариупол, са били предадени на властите в Киев. Това съобщиха роднини на войници от частите "Азов" към украинската национална гвардия, предаде Ройтерс.

Мариупол под карантина, грози го епидемия от холера

Защитниците на Мариупол се бяха укрепили в "Азовстал" и седмици наред устояваха на руските атаки. В края на миналия месец последните останали около 2000 украински войници се предадоха и сега са в руски плен, като има малко информация за съдбата им. Киев иска всички те да бъдат част от размяна на военнопленници, но някои руски политици настояват защитниците на Мариупол да бъдат съдени за военни престъпления, припомни Ройтерс.

Агенцията отбеляза, че не е известно колко тела на украински бойци от Мариупол са били предадени на Киев, което е пръв такъв случай от началото на нашествието на Русия в Украйна. Но вероятно те са част от споразумение, обявено миналата седмица, за размяната на по 160 тела на загинали войници от двете страни.

Кремъл: „Азовстал“ е под руски контрол

В разпространеното съобщение на роднини се казва, че една трета от върнатите тленни останки са на бойци от батальона "Азов", взел дейно участие в защитата на Мариупол. Русия възприема батальона "Азов" за нацистка милиция с крайнодесен уклон. Украйна твърди, че тази бойна единица реформирана, не е политизирана и е част от украинските въоръжени сили.
БТА