Медиите в Румъния съобщиха за официалната отмяна на ветото, което Нидерландия бе наложила за присъединяване на България към Шенгенското пространство. Новината бе отразена от румънски телевизии, информационни сайтове и вестници, които цитират по темата БТА и Българското национално радио. 

В. „Либертатя“ пише, че новината от Хага е добра вест и за Румъния, тъй като двете страни са кандидатствали в пакет, а разделяне на кандидатурите им за членство в Шенген би било невъзможно в близко бъдеще. Изданието напомня, че сега единствената „пречка“ пред двете държави е позицията на Австрия.
Румънските медии цитират думите на министъра на вътрешните работи на България Калин Стоянов, че продължават интензивните разговори между България и Австрия и между Австрия и Румъния. В преговорите са включени и европейските институции, участващи в този процес. Българският министър изрази надежда, че Австрия ще вземе решение в следващите дни, но предупреди също, че е възможно това да не стане преди Нова година.

Това, което е важно за нас, е да имаме решение от страна на Австрия, по-малко важно е дали то ще дойде преди или след Нова година“, е цитиран да казва Калин Стоянов.

Румънските медии припомнят, че присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство бе блокирано миналата година от Австрия и Нидерландия, като ветото на Нидерландия се отнасяше само до България. Румъния, която кандидатства в пакет с южната си съседка, бе засегната обаче индиректно, посочва „Либертатя“.

Румънската редакция на Свободна Европа посочва в заглавие, че "Нидерландия най-накрая е приела влизането на България в Шенген".

Парламентът на Нидерландия ни даде зелена светлина за Шенген

Сега Австрия остава единствената пречка пред разширяването на Шенгенското пространство, а преговорите с Виена продължават, отбелязват румънските медии.

Вестник „Либертатя“ припомня, че на 9 декември румънският премиер Марчел Чолаку съобщи за проявена „гъвкавост“ в позицията на Австрия и че Виена е приела отмяна на въздушните граници за Румъния. В същото време Австрия постави условия за т. нар. „въздушен Шенген“, припомня вестникът и ги изброява: утрояване на операциите на Фронтекс в България; средства от Европейската комисия за подсилване на защитата на външните граници на България и Румъния и на инфраструктурата; засилване на контрола по румънско-българската граница и по унгарско-румънската граница и приемане от България и Румъния на кандидатите за убежище, намиращи се в Австрия, най-вече афганистанци и сирийци.

Букурещ прие благосклонно това предложение, но София бе по-скоро критична, обобщава „Либертатя“. Румънската редакция на "Свободна Европа" посочва, че Румъния проявява до момента склонност да приеме частично присъединяване към Шенген - в първата фаза с премахване на проверките на въздушните и морските граници, но с определяне на ясна дата и за премахване на проверките по сухопътните граници.

Румънският министър на вътрешните работи Каталин Предою заяви на 15 декември, че Австрия е приела официално разширяване на Шенген с въздушните граници, а за сухопътните граници все още се говори и „нищо не е договорено“, пише "Либертатя".
София Георгиева/БТА