/ Thinkstock/Getty Images
Румънският президент Клаус Йоханис отиде на работа с велосипед, включвайки се в кампанията "Зелен петък" за намаляване на замърсяването на въздуха, съобщава телевизия Диджи 24.

След скандал: Румънският премиер уволни министъра на здравеопазването

"Дойдох на работа с велосипед, защото искам да бъда част от кампанията "Зелен петък", която намирам за много добра", заяви румънският държавен глава, след като пристигна в президентския дворец Котрочени.

Той призова румънците да оставят личните си автомобили у дома и да използват колело или обществения транспорт, или дори да вървят пеша, защото е здравословно.

"Пътуването с велосипед е много здравословно, движиш се много по-лесно в трафика и пристигаш почти толкова бързо на работа, колкото ако си с личен автомобил", коментира президентът. Въпреки че нямаше късмет с хубаво време, Йоханис каза, че "малко дъжд не е навредил на никого", отбелязва Диджи 24.

Радев обсъди с Клаус Йоханис перспективите за партньорство на България и Румъния

Редица високопоставени държавни представители решиха да не използват личните си автомобили и да отидат на работа с велосипед или с обществения транспорт, посочва Диджи 24.

Кампанията "Зелен петък" започна през март и насърчава използването на алтернативни средства за транспорт с цел намаляване замърсяването на въздуха. Организаторите се надяват, че до края на годината най-малко един на четирима служители ще идва на работа в последния работен ден от седмицата пеша, с колело или с градския транспорт, отказвайки се от автомобилите поне за един ден.

Букурещ е сред градовете в Европа с най-замърсен въздух.
БТА