Тревожни са мащабите на епидемията в Румъния по-малко от 2 месеца преди изборите
Тревожни са мащабите на епидемията в Румъния по-малко от 2 месеца преди изборите / IStock
В Румъния се наблюдава тревожно увеличение на основните показатели на епидемията от COVID-19. Това обяви вчера президентът Клаус Йоханис на пресконференция, която беше излъчена на живо от големите телевизии, предаде руската агенция ТАСС.

"Виждаме тревожно нарастване на всички основни показатели на епидемията от COVID-19 в Румъния", каза той. "Изправени сме пред интензивно разпространение в столицата и в много райони, което се изразява в много голям брой дневни инфекции и в заетостта на отделенията за интензивно лечение, което заплашва много скоро да достигне тревожния праг", каза той.

Държавният глава заяви, че "тази безпрецедентна криза не може да бъде преодоляна без колективни усилия", а "постоянното оспорване на санитарните разпоредби и ограничителните мерки води до недоверие с вредни последици за общественото здраве".

Въпреки нарастването на броя на хората, заразени с новия коронавирус, Йоханис подчерта, че парламентарните избори ще се проведат както е планирано на 6 декември. "Тъй като мандатът на този парламент изтича през декември, наложително е да се проведат свободни избори, за да има нов парламент с пълни прерогативи и това ще се случи на 6 декември," каза той.

През последните 24 часа 3109 души бяха диагностицирани с новия коронавирус и бяха регистрирани 68 смъртни случая в Румъния. Според данните на университета "Джонс Хопкинс" в северната ни съседка смъртните случаи от коронавирус са 5535 при 160 461 заразени от началото на пандемията.