/ president.bg
Споделяме общото мнение, че разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция в Любляна с президента на Словения Борут Пахор, предаде БТА.

"Срещата на върха в София миналата година затвърди този приоритет и имам уверението на президента на Словения, че той ще бъде поставян и отстояван и по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз от Словения през втората половина на 2021 г.", отбеляза българският държавен глава.

Двамата президенти са обсъдили и предизвикателствата пред бъдещето на Европа. "Нашата обща позиция и общи политики са да работим заедно за изграждане на една сигурна, солидарна и силна Европа - уверена в утрешния ден", заяви Румен Радев. 

По думите му двете страни имат също огромни възможности и в областите на образованието, науката и културата.

"И Словения, и България излъчват стабилност и сигурност и водят диалог и политика на сътрудничество в интерес на сигурността и мира на Балканите", коментира Румен Радев.

Българският държавен глава отбеляза, че двете страни продължават да развиват диалога и сътрудничеството на високо политическо ниво при голяма интензивност и посочи, че доказателство за това е и официалното откриване на посолство на Република Словения през миналата година. "Наша обща цел е да повишим двустранния стокообмен, имаме редица възможности да го направим и все още неизползван огромен потенциал", коментира Радев.

Той припомни, че вече има пряка авиолиния между Любляна и София и посочи, че това дава много по-големи възможности за туризма. 

Българският държавен глава Румен Радев пристигна днес на двудневно официално посещение в Словения по покана на словенския си колега. Той и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от президента Борут Пахор и съпругата му Таня Печар. След това Радев поднесе венец пред Паметника на жертвите от всички войни.

Освен разговорите на държавния глава със словенския президент Борут Пахор, в програмата на визитата са и среща с министър-председателя Мариан Шарец, както и с кмета на словенската столица Зоран Янкович.

В Любляна държавният глава и съпругата му ще присъстват на прием по повод Националния празник на Република България - 3 март, даван от посолството на Република България в Словения за дипломатическата общност, изтъкнати представители на словенското общество и на българската общност.
БТА