Робърт Гейтс: САЩ не желаят подялба на Косово
Робърт Гейтс: САЩ не желаят подялба на Косово / netinfo

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс потвърди в Прищина противопоставянето на САЩ за подялба на Косово, за което намекна миналата седмица сръбският президент Борис Тадич.

"Не мисля, че разделението е решение за Косово в този момент или в бъдеще. САЩ подкрепят териториалната цялост на Косово", заяви Гейтс на пресконференция. Преди това той се срещна с косовски представители.

Премиерът на Косово Хашим Тачи увери от своя страна, че "териториалната цялост на Косово" е "непроменима, непоклатима и призната в международен план". Президентът Тадич "вече съжалява" за своите изявления за евентуално разделяне на Косово, увери Тачи. Американският министър на отбраната каза още, че САЩ ще окажат военна помощ на косовските сили за сигурност под формата на оборудване и обучение. Американският генерал Лари Кей от многонационалните сили на НАТО КФОР в Косово заяви, че са предвидени още няколко ротации в редиците на КФОР, "което означава, че ние ще останем още две години, до 2010". По-рано днес Гейтс заяви, че американските войници ще останат в Косово поне до края на 2009 г.