Ако Северна Македония не приеме френското предложение, Албания ще продължи сама по пътя към европейската интеграция. Смятам, че така е правилно, но се надявам, че това няма да се наложи, заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте след срещата си с албанския премиер Еди Рама във вторник.

Рюте изрази оптимизъм, че Северна Македония ще приеме предложението и няма да има необходимост двете държави да бъдат разделени по пътя си към ЕС, съобщиха албанските медии.

„По време на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Брюксел, Евросъюзът потвърди своя ангажимент. Що се отнася до забележката на Еди Рама след това, мисля, че беше прав – срещата не беше успешна. Трябва да направим повече. Знаем, че държавите от Западните Балкани, включително Албания, работят усилено за присъединяване към ЕС и Албания има пълната подкрепа на Нидерландия. Тук проблемът е Северна Македония и благодарение на усилията на Франция има нов момент в процеса на присъединяване, който засяга и Албания, така че двете страни, поне политически, са свързани. Подкрепяме френското предложение за премахване на пречките, блокиращи Северна Македония и Албания в процеса на присъединяване. Предложението дава решение за всички останали опасения”, подчерта Рюте.

Протестите пред парламента в Скопие завършиха с погром (СНИМКИ)

Той подчерта, че ЕС подкрепя Северна Македония в следващите ѝ стъпки, ако приеме френското предложение.

„Северна Македония направи много, смени си името. Има надежда, че страната ще приеме френския компромис и призовавам да го направи, тъй като това е честен компромис. Всеки получава нещо, губи нещо, но поне резултатът е справедлив. Надявам се Македония да се съгласи и тогава всички ще можем да вървим ръка за ръка към бъдещето”, допълни Рюте.

Според него, определянето на дата за първото Междуправителствено заседание ще бъде награда за албанското правителство на Еди Рама и за провежданите от него реформи.

От своя страна, Еди Рама оцени високо ангажимента на Нидерландия и благодари на Марк Рюте за насърчаването на процеса на присъединяване към ЕС.
И двамата премиери подкрепиха идеята за създаване на нова политическа общност, като Рюте дори говори за албанско-холандска инициатива, която да ръководи процеса.
БГНЕС