Рик Санторум се оттегля от надпреварата за номинацията на републиканците в САЩ
Рик Санторум се оттегля от надпреварата за номинацията на републиканците в САЩ / снимка: Reuters

Ултраконсервативният американски кандидат за републиканската президентска номинация Рик Санторум обяви тази вечер на пресконференция в Гетисбърг, Пенсилвания, че се оттегля от по-нататъшно участие в първичните избори, предаде АП.

„Аз се оттеглям от кампанията още от днес, но това не означава, че се отказвам да се боря, за да победим президента Барак Обама”, заяви той. Санторум не обяви какви са мотивите му да се оттегли от надпреварата. Решението си взел след като обсъдили това с цялото семейство „около кухненската маса”. На пресконференцията той бе придружен от съпругата си и шестте си деца.

През уикенда той прекъсна предизборната си кампания заради болната си дъщеря. „Тя е истински боец”, подчерта бившият сенатор от Пенсилвания. Тригодишната Изабела Санторум беше приета в болница в петък. Тя вече е изписана от клиниката. Изабела страда от Синдрома на Едуардс, рядка хромозомна аномалия, която  се изразява в забавяне на растежа. Повечето от децата, страдащи от това заболяване, умират преди една годинка.

По време на срещи с избиратели Санторум, който е ревностен католик, често е говорил за дъщеричката си. През 1996 г. неговият син Гейбриъл почина малко след преждевременното си раждане.

Санторум е юрист по образование и до последния момент се очертаваше като най-сериозен опонент на фаворита Мит Ромни. Санторум бе противник на нелегалната имиграция, на абортите, еднополовите бракове и на отделянето на църквата от държавата. Основен проблем в кампанията му бе липсата на достатъчно средства и добър екип, посочва БТА.

С оттеглянето на Санторум като най-вероятен опонент на президента Барак Обама на президентските избори на 6 ноември се очертава Мит Ромни. Следващият етап на първичните избори е на 24 април - в щатите Пенсилвания, Ню Йорк, Кънектикът, Делауер и Роуд Айлънд. В Пенсилвания Санторум трудно би извоювал победа над Ромни, ако бе останал в надпреварата, посочва АФП.

В изявление по повод оттеглянето на Санторум от първичните избори Мит Ромни подчерта, че „той доказа, че е влиятелен глас в партията и в страната”.