/ Gulliver/Getty Images
Двама британски бойци, заловени в Украйна от руски сили, се появиха по руската държавна телевизия в понеделник и поискаха да бъдат разменени за украинския политик Виктор Медведчук, който е задържан от властите в Киев, предава Reuters.

Двамата мъже помолиха британския премиер Борис Джонсън да им помогне да ги върнат у дома, а в замяна на това Украйна да освободи опозиционния политик Виктор Медведчук, който беше показан във видео, публикувано приблизително по същото време в понеделник от украинската разузнавателна служба СБУ, с молба да бъде разменен срещу хилядите предали се украински войници в Мариупол.

Отделно от това, самия Медведчук в призив до руския президент Владимир Путин и украинския държавен глава Владимир Зеленски, поиска да бъде разменен със защитниците на украинския град Мариупол и всички цивилни там.

И Пинер, и Аслин се биеха на украинска страна в Мариупол, който сега е почти изцяло под руски контрол.

Неидентифицираният мъж, показан по руската държавна телевизия, беше видян да показва на двамата британци видео на мобилния си телефон, на което съпругата на Медведчук, Оксана, отправя апел през почивните дни съпругът й да бъде заменен с двамата британски граждани.

Три дни след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Киев обяви, че Медведчук е избягал от домашен арест. Той беше поставен под домашен арест през май 2021 г. и обвинен в държавна измяна, а по-късно и в подпомагане на тероризма.

Твърди се, че Путин е кръстник на дъщерята на Медведчук.

„Разбирам ситуацията“, каза Пинър, който изглеждаше уморен и нервен, след като му беше показано видеото.

„Бих искал да призова правителството да ме върне у дома, бих искал да видя жена си отново“, каза той.

Пинър отправи пряк апел към Джонсън от свое име и от името на Аслин.

„Искаме да обменим себе си и Ейдън Аслин за г-н Медведчук. Очевидно наистина бих оценил вашата помощ по този въпрос“, каза той, като отбеляза, че говори малко руски и че е бил третиран добре, докато е бил в плен.

След това неидентифицираният мъж беше показан да говори с Аслин, който беше седнал на стол, облечен в тениска с емблемата на украинския батальон „Азов“.

„Мисля, че Борис трябва да чуе какво е казала Оксана (съпругата на Медведчук)“, каза Аслин, който също изглеждаше нервен. „Ако Борис Джонсън наистина се интересува от британските граждани, както казва, че прави, тогава той ще помогне“.